Wie zijn wij?

Wat verbindt clowns, een schaakbord van mimers, een detective en Othello?

Het is de Toneelklup, een groep enthousiaste, toegewijde en creatieve liefhebbers van theater. De Toneelklup brengt sinds 2012 twintigers en dertigers én veertigers uit alle hoeken van de stad samen om onder leiding van een professionele regisseur theaterlessen te volgen en elk jaar één of twee voorstellingen te maken. Daarbij zoeken we altijd de grenzen op van wat theater kan en mag zijn. Veel van onze voorstellingen vinden plaats op locatie: in de loods van de Kunsthal op de NDSM-werf, buiten tussen containers van creatievelingen bij broedplaats De Ruimte, in het tot cultuurpodium omgebouwde tankstation de Roze Tanker en het nabijgelegen Noorderpark, of boven in een oude skatebaan, omringd door kunst, ook op de NDSM-werf.

Amsterdam-Noord is al jaren onze uitvalsbasis, waar we elke dinsdagavond twee uur repeteren. Veel van de leden komen uit het stadsdeel, maar zelfs voor onze enthousiaste acteurs uit Zuid, Oost en West is de fietstocht naar ons repetitielokaal in Noord de moeite waard. Tegenwoordig hebben we een heerlijke repetitieruimte gevonden in de Workship bij Broedplaats de Ceuvel.

Onderwerpen voor onze voorstellingen verzinnen we zelf, ingegeven door de actualiteit, onze eigen interesse of de drang naar iets nieuws. Zo maakten we begin 2018 ‘Globaal: over clowns met oplossingen’, een muzikale-mimevoorstelling over clowns die de wereld willen verbeteren, waarbij we de ruige broedplaats van de Ruimte als decor gebruikten. Later datzelfde jaar ging onze fascinatie uit naar het zelf schrijven van een plotgedreven detective, zodat we ons onder leiding van Hedwig Koers konden bekwamen in iets nieuws: het schrijven en met suspense tot uitvoer brengen van een detective-voorstelling: ‘Empty Nest’. Voor de voorstelling ‘Genoegs’ hebben we een uitstapje gewaagd in het theater geschikt voor de hele familie. En onze meest recente voorstelling 'Op 't randje' daagt uit, schuurt en confronteert.